Zij gingen je voor

Melissa leert en werkt in de zorg

Melissa droomde altijd al van werken in de zorg. Ze wist dat dit haar roeping was. Toen ze haar baan als medewerker in een bedrijfskantine verloor, ging ze niet bij de pakken neerzitten. Tijdens haar intakegesprek bij UWV gaf ze aan dat ze graag wilde werken in de zorg. UWV verwees haar naar het Leerwerkloket en in september startte ze met een leerwerktraject tot verzorgende ig.  

Afbeelding
verpleegster zorgt voor oudere man

Elf jaar geleden was Melissa zeventien jaar en zat ze in het tweede jaar van de mbo opleiding detailhandel. "In dat jaar liep ik stage bij schoenenwinkel Bristol. Ik ben daar blijven werken en niet meer terug gegaan naar school.", blikt ze nu terug. Tweeënhalf jaar later werd ze zwanger en na een gecompliceerde zwangerschap zat ze noodgedwongen een paar jaar thuis.

Ontwikkelen en certificaten halen

"Na ruim drie jaar uit de running te zijn geweest wilde ik op mijn 22e weer gaan werken. Maar solliciteren met enkel mbo 1 en weinig werkervaring was destijds ook al niet makkelijk.", vertelt Melissa.  
"Via het uitzendbureau kreeg ik vier jaar geleden uiteindelijk een baantje als kassière bij een supermarkt in Roosendaal. Ik kreeg hier de kans om mezelf te ontwikkelen en certificaten te halen. Die kans greep ik met beide handen aan. Zeven maanden nadat ik begon had ik onder andere mijn HACCP en sociale hygiëne op zak en stond ik als hoofdkassière achter de servicebalie. Helaas werd de supermarkt twee jaar later overgenomen en verloor ik mijn baan. Dankzij mijn behaalde certificaten werd solliciteren wel een stuk makkelijker en vond ik een nieuwe baan als medewerker in een bedrijfsrestaurant. Dat ging hartstikke goed, maar toen kwam corona."

Investeren in jezelf

Melissa verloor haar baan en ging naar het UWV om een WW aan te vragen: "Ik legde mijn situatie uit aan de adviseur werk daar en vertelde wat ik het liefst van alles zou doen. Dat was werken in de zorg. Eigenlijk heb je minimaal niveau 2 nodig om in te stromen in de opleiding Verzorgende IG en dat had ik dus niet."

Omdat Melissa best wel een complexe scholingsvraag had, werd zij door het UWV doorverwezen naar het Leerwerkloket: "En daar ben ik zo goed geholpen", zegt ze nu. "Ik zei: 'ik wil heel graag in mezelf investeren, ook al moet ik het zelf allemaal betalen en doen'."

"Ik weet het nog precies. Ik was met mijn man en kinderen op de camping toen ik werd gebeld door een adviseur van het Leerwerkloket. Zij vertelde me dat er genoeg mogelijkheden waren voor mij. Ik kreeg zoveel energie van dat gesprek. Ze vertelde me over kleinere zorgorganisaties in de regio die ik zelf niet kende en over hoe ik wél toegelaten kon worden tot de opleiding die ik wilde volgen."

Hulp van het Leerwerkloket

Melissa is vervolgens zelf gaan solliciteren. Met hulp van een adviseur van het Leerwerkloket schreef ze een goede motivatiebrief en wist ze haar persoonlijke eigenschappen beter te benoemen in haar cv. Ze werd uitgenodigd voor een gesprek bij een kleine zorginstelling en na dat gesprek hoorde ze direct dat ze in september kon beginnen. Omdat Melissa niet beschikte over de juiste vooropleiding moest ze nog wel een TOA toets doen om toegelaten te worden tot de opleiding.

"Ik belde toen mijn contactpersoon bij het Leerwerkloket om te vragen of ze nog een tip had. In dat gesprek vertelde ze me dat ze zelf ook wel eens zo’n toets had gemaakt en dat ze zeker wist dat ik dit kon. Ze heeft me echt uit dat gebrek aan zelfvertrouwen getrokken in dat gesprek. Dat heeft me zoveel zelfvertrouwen gegeven. Daardoor wist ik ineens dat het mij zou gaan lukken. Van de drie deelnemers aan de TOA toets had ik de hoogste score.".

Dit is onbetaalbaar!

Melissa gaat nu één dag per week naar school en werkt daarnaast 24 uur per week. "En het is fantastisch. Om mensen ondersteuning te kunnen bieden op een gebied wat ze zelf niet kunnen. Je geeft ze iets wat ze zelf niet meer kunnen. De lach op die gezichten en hoe blij ze met je zijn. Dat is echt onbetaalbaar."