Kiezen voor een beroep in de ICT

Op deze pagina vind je informatie over beroepen, de kans op werk en ontwikkelingen in de sector. Je ziet welke talenten je nodig hebt en welke opleidingen er zijn. Wil je aan de slag in deze sector, dan vind je hier tips voor meer informatie en zij-instroom.

Afbeelding
Kiezen voor een beroep in de ICT

De Informatie en Communicatie Technologie (ICT) houdt zich bezig met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, applicaties, databanken en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van administratieve software hoort hierbij. ICT heeft meestal als doel om de bedrijfsprocessen te ondersteunen.

De meeste mensen in de ICT werken in:

  • ICT beheer: het beheer en testen van software, applicaties, netwerken en hardware. Voorbeelden van beroepen zijn servicedeskmedewerker, functioneel beheerder, applicatiebeheerder, netwerkbeheerder en tester.
  • ICT ontwikkeling:
    • het ontwerpen en maken van computerelektronica, zoals chips, processors en modems. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door hardware engineers.
    • het ontwerpen en programmeren van applicaties en media, zoals games en apps. Denk bij ontwerpers van applicaties aan functioneel ontwerpers, software architecten en datawarehouse ontwikkelaars. Voorbeelden van beroepen als programmeur zijn software engineer, Java programmeur, systeemengineer, frontend en backend developer, webdeveloper, Business Intelligence Developer, Cloud Engineer en multimedia vormgever.
  • ICT consultancy: advies op het gebied van inrichting van ICT infrastructuur en systemen in een organisatie. In dit soort beroepen is meestal de combinatie te vinden tussen ICT en bedrijfskunde. Voorbeelden van beroepen: data scientist, ICT Manager en ICT Consultant.

Ontwikkelingen

De digitalisering heeft door de coronacrisis en het vele thuiswerken een extra impuls gekregen. Denk aan virtuele werkplekken, gegevensbeveiliging en videobellen.

Bij de inrichting van de ICT kijkt men steeds vaker naar het complete bedrijfsproces en niet meer per afdeling. Zo kan men bijvoorbeeld alle documenten en correspondentie binnen één proces opslaan in één documentmanagementsysteem.
Een andere trend is het werken met Big Data. Door de analyse van steeds meer data, bijv. uit sociale media, kan men betere voorspellingen doen, die kunnen bijdragen aan efficiëntere bedrijfsprocessen.

Ook kiest men steeds vaker voor cloudoplossingen. De software staat dan niet meer op een lokale server, maar bij een extern datacenter. ICT beveiliging wordt daarmee nog belangrijker.

Kans op werk

De kansen binnen de ICT zijn zeer goed. De vraag naar ICT’ers met specifieke en actuele vakkennis, zoals programmeervaardigheden en ICT beveiliging, blijft sterk toenemen. Op hoger beroepsniveau is er bijvoorbeeld veel vraag naar softwareontwikkelaars en securityspecialisten. Op middelbaar niveau is er veel werk voor servicedeskmedewerkers.

Een aantal ICT beroepen staan op de lijst Kansrijke beroepen, zie leerwerkloket.nl/kans-op-werk.

Ruim een derde van de ICT’ers werkt bij een ICT bedrijf. Twee derde werkt bij bedrijven in andere sectoren, zoals de zakelijke dienstverlening, financiële dienstverlening en de overheid. De meeste ICT’ers werken in voltijd en hebben een vast contract. ICT’ers in dienst van een ICT-bedrijf werken vaak op detacheringsbasis bij verschillende opdrachtgevers.

Afbeelding
Kaart van Nederland met kleurtjes kans op werk in de ICT
ICT beroepen, 4e kwartaal 2022 (Bron: UWV)

Talent voor de ICT

  • Creëren en innoveren
  • Nauwkeurig
  • Analyseren
  • Oplossingsgericht
  • Vakdeskundigheid
  • Leren
  • Communiceren
  • Engels taalvaardig

Opleidingen

Voor het beroep van ICT’er is meestal een hbo-opleiding nodig.
Voltijdse en deeltijd opleidingen voor ICT zijn bijvoorbeeld:

  • Software developer (mbo-4)
  • Expert IT systems and devices (mbo-4)
  • HBO-ICT (hbo)
  • Technische informatica (hbo/wo)
  • Computer Science (wo)

Daarnaast zijn er heel veel vakspecialistische cursussen, met name op het gebied van programmeertalen zoals JAVA of PHP. Online zijn er veel (gratis) cursussen te vinden. Gebruik de gratis online trainingen om te ontdekken of dit werk echt bij je past en of je er aanleg voor hebt.

  • werkinhetvooruitzicht.nl: beroepeninformatie en gratis (basis)online trainingen op mbo/hbo niveau voor 10 kansrijke beroepen, waaronder Customer service specialist, Data analyst, Digital marketing specialist, Graphic Designer, IT administrator, IT support, Project manager en Software developer.
  • Microsoft Learn: gratis leertrajecten en modules om kennis en nieuwe vaardigheden met Microsoft producten op te doen. (docs.microsoft.com/nl-nl/learn)
  • learnit.nl/gratiscursus: diverse gratis cursussen op het gebied van IT en persoonlijke vaardigheden.
  • netacad.com/courses/all-courses: gratis IT cursussen voor beginners en gevorderden, in verschillende talen.

In de ICT is het belangrijk om regelmatig cursussen te volgen om de ontwikkelingen bij te houden en bij te blijven.

Aan de slag in de ICT

Wil je meer weten over beroepen in de ICT?

Steeds meer bedrijven bieden omscholingstrajecten voor zij-instromers aan en leiden mensen zelf op. Ook gemeenten en UWV hebben trajecten in samenwerking met opleiders.

Tip voor zij-instroom: maak een (online) portfolio of zet duidelijk op je CV wat je zelf al aan (online) cursussen hebt gedaan, welke kennis je al hebt binnen de ICT.

Wie betaalt de opleiding?

Wil je persoonlijk advies?

Maak dan een afspraak bij een Leerwerkloket bij jou in de buurt.

Contact opnemen met Leerwerkloket

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met UWV Arbeidsmarktinformatie (mei 2023).