Kiezen voor een beroep in de horeca

Op deze pagina vind je informatie over beroepen, de kans op werk en ontwikkelingen in de sector. Je ziet welke talenten je nodig hebt en welke opleidingen er zijn. Wil je aan de slag in deze sector, dan vind je hier tips voor meer informatie en zij-instroom.

Afbeelding
3 mensen werkzaam in de horeca

Horeca staat voor hotel – restaurant – café. In de horeca gaat het om de ontvangst van gasten, het bereiden van voedsel en het serveren van maaltijden en dranken. Het gaat om werk bij:

Eet- en drinkgelegenheden zoals:

  • restaurants, brasseries, lunchrooms
  • fastfoodzaken zoals snackbars
  • cafés, koffiezaken en ijssalons

Kantines en cateringbedrijven:

  • bij bedrijven, op scholen en in congrescentra
  • in zorginstellingen
  • op evenementen, bijvoorbeeld foodtrucks
  • van maaltijdbezorgers

Verblijven waar je kunt overnachten:

  • hotels
  • vakantieparken
  • campings
  • jeugdherbergen

Veel voorkomende beroepen zijn:

  • Medewerker bediening
  • Gastheer/-vrouw, host
  • Medewerker fastfood
  • Maaltijdbezorger
  • Barista
  • Sommelier
  • Food and Beverage manager
  • Manager restaurant, hotel
  • Hotelreceptionist
  • Ontbijtmedewerker
  • Banqueting medewerker

In de keuken:

  • Kok bij een restaurant of instelling
  • Keukenassistent
  • Afwasser

Kans op werk

Er zijn goede kansen in de horeca, ook voor zij-instromers. Er is vooral veel werk voor medewerkers in de bediening. Ook is er veel vraag naar restaurantkoks en keukenhulpen.

De meeste banen zijn bij eetgelegenheden. Er zijn steeds minder cafés. Het aantal bedrijfskantines neemt af. Dit komt doordat men vaker thuiswerkt.

De horeca heeft veel seizoenswerk: er is meer werk in de zomer en bij evenementen. Er is ook veel werk in de horeca in het buitenland.

Medewerkers werken vaak parttime. Velen hebben een flexibel contract. Regelmatig moet je ook op avonden, in weekenden en op feestdagen werken. In de horeca werken veel studenten en scholieren in een bijbaan. Door de grote vraag naar personeel zijn de lonen wat omhooggegaan. Soms kun je de werktijden bespreken.

Kijk ook op leerwerkloket.nl/kans-op-werk

Afbeelding
Kaart van Nederland met kleurtjes kans op werk in de horeca
Horecaberoepen, 4e kwartaal 2022 t/m 3e kwartaal 2023. (bron: UWV)

Ontwikkelingen

Er is veel werk in de horeca waarvoor mensen nodig zijn en blijven. Er komt wel meer technologie. Medewerkers bediening gebruiken vaker een tablet voor het opnemen van de bestelling. Of klanten kunnen zelf hun eten en drinken bestellen: via een bestelzuil of via hun mobiele telefoon na het scannen van een QR-code. Ook zie je bezorgrobots. In de keuken zijn er slimme apparaten, zoals geautomatiseerde friteuses die – zodra de friet klaar is – zelf de mandjes uit het vet tillen. Of combisteamers met ingebouwde bereidingsprogramma’s.

In de horeca gaat het vaak ook om de beleving. Men wil gasten verrassen of een unieke ervaring geven. Gasten hebben hoge verwachtingen rondom service, beleving, gezonde voeding en kwalitatief goede producten. Ze gaan af op de beoordelingen van andere klanten.

Talent voor horeca

  • Klantgericht
  • Gevoel voor gastvrijheid
  • Omgaan met kritische gasten
  • Flexibel
  • Samenwerken
  • Stressbestendig
  • Kwaliteit leveren
  • Verkopen

In de keuken gaat het daarbij ook om

  • Werken volgens de regels
  • Plannen en organiseren
  • Gebruik van keukengerei en -apparaten
  • Vernieuwen en vooruitdenken
  • Beslissingen nemen

Opleidingen voor de horeca

Mbo (niveau)

  • Assistent horeca, voeding (1)
  • Gastheer/-vrouw (2/3)
  • Medewerker food & hospitality (2)
  • Medewerker fastservice (2/3)
  • Hospitality medewerker (3)
  • Kok (2/3/4)

Mbo - Middenkader (mbo 4)

  • Leidinggevende bediening
  • Leidinggevende keuken
  • Manager/bedrijfsleider fastservice
  • (Meewerkend) ondernemer horeca
  • Gastronoom/sommelier

Hbo

  • Hbo Hotelmanagement

Cursussen

  • HACCP: voor het veilig bereiden van voedsel
  • Sociale Hygiëne -nodig wanneer een zaak alcohol schenkt

Vaak kan dit via de werkgever.

Mogelijkheden voor zij-instromers

In de horeca kun je vaak zonder diploma’s aan de slag. Sociale vaardigheden zijn wel belangrijk. In een keuken werk je volgens de regels. Vanuit keukenassistent, cateringmedewerker, afwasser of bediening kun je mogelijk doorstromen naar kok.

Aan de slag in de horeca

Wie betaalt de opleiding?

Wil je persoonlijk advies?

Maak dan een afspraak bij een Leerwerkloket bij jou in de buurt.

Contact opnemen met Leerwerkloket

Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met UWV Arbeidsmarktinformatie (januari 2024).