Artikel

BLOG: Wat is mijn buitenlands diploma waard?

Wil je in Nederland werken of een opleiding volgen, maar heb je een buitenlands diploma? Dan kan je bij het Informatiecentrum Diplomawaardering een diplomawaardering aanvragen. De diplomawaardering geeft aan wat de waarde is van je buitenlandse diploma in vergelijking met een Nederlandse opleiding. Het is geen officiële diploma erkenning. Met een diplomawaardering kun je aan werkgevers duidelijk maken wat je te bieden hebt.

Afbeelding
buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma en wil je in Nederland werken? Check dan of je beroep beschermd is in Nederland. Dat doe je via deze link op de website van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.

Heb je een buitenlands zorgdiploma? Dan kun je jouw diploma wellicht laten registreren in Nederland. Of dat kan en hoe dat moet, lees je op de website van het BIG-register.

Heb je geen beschermd beroep? Dan kan je diplomawaardering aanvragen bij het informatiecentrum internationale diplomawaarderingen. Voorwaarden en informatie over de procedure vind je op de website.

Wil je diplomawaardering om in Nederland onderwijs te volgen? Dan kun je diplomawaardering aanvragen bij de school waar je een opleiding wilt volgen. 

Advies

Wil je persoonlijk advies, neem contact op met een Leerwerkloket.


Handige links:

  • Informatiecentrum Internationale Diplomawaardering: voor de aanvraag van diplomawaardering.
  • Bekijk het filmpje School system in the Netherlands voor uitleg over het Nederlands onderwijssysteem in het Engels.
  • ​Ben je gevlucht en wil je graag studeren of werken in Nederland? Het UAF is een stichting speciaal voor gevluchte studenten. 
  • Heeft u een oud Nederlandse mbo-diploma en wilt u dit laten vergelijken met de huidige diploma's? Dan kun je bij SBB het niveau laten bepalen.
  • ​Bent u uw Nederlandse diploma kwijt? Dan kunt u vaak een vervangend document aanvragen of downloaden bij SBB of bij DUO.